Acasa > Povesti > Dificultatea de a face bine lucrurile pentru toata lumea

In miezul zilei, un tata merse pe strazile prafuite din Keshan, impreuna cu fiul sau si un magar. Tatal incalecasa pe magar, iar baiatul il conducea.

“Bietul copil, spuse un trecator. Picioarele lui mici si scurte incearca sa tina pasul cu magarul. Cum se poate omul acela sa sada atat de lenes pe magar, cand vede ca baiatul se osteneste?” Tatalui ii merse drept la inima aceste cuvinte, cobora de pe magar la coltul urmator si il lasa pe baiat sa urce.

Dar nu trecu mult, pana cand un trecator ridica iarasi vocea si spuse: “ Ce rusine! Obraznicatura sta acolo ca un sultan, in timp ce bietul si batranul sau tata fuge alaturi.” Aceasta remarca il duru pe baiat foarte mult si ii ceru tatalui sa stea dinapoia lui, pe magar.

“Ai mai vazut vreodata asa ceva? Murmura o femeie in valuri. O asemenea cruzime fata de animale. Spatele bietului magar se lasa si neispravitul acela batran cu fiul sau stau tolaniti ca si cum ar fi un divan – biata creatura!” Cei tintiti de asprimea ei se uitara unul la celalalt, si fara sa spuna un cuvant, coborara de pa magar.

Dar abia facusera cativa pasi, cand un strain facu haz de ei spunand: “Multumesc cerului ca nu sunt asa de prost. De ce va plimbati magarul cand nu va e de nici un folos, cand nici macar nu duce pe vreunul din voi?”

Tatal indesa o mana de paie in gura magarului si isi lasa mana pe umarul fiului sau: “ Indiferent ce facem, exista cineva care nu e de accord. Cred ca trebuie sa stim noi singuri ce credem ca este bine.”

2 Raspunsuri la “Dificultatea de a face bine lucrurile pentru toata lumea”

 • Maria

  Deseori, cand facem ceva, in loc sa ne gandim la ceea ce ne face noua bine, punem pe altii pe primul loc, poate din dorinta de a nu spune ceva ce ne-ar deranja sau poate din dorinta de a evita unele discutii in contradictoriu. Ar fi bine sa gandim in felul acesta: acest lucru este mai bine pentru mine sa il fac intr-un fel sau altul si sa nu ne mai gandim la gura lumii.
  Intrebarea mea este cum facem sa nu ne pese/ deranjeze de ce spun altii?

  • admin

   Draga Maria, ma bucur sa vad comentariul tau.

   Una dintre solutii la intrebarea ta este sa ne acceptam pe noi insine neconditionat.

   Printre erorile de gandire pe care le facem este sa credem ca suntem valorosi doar in anumite conditii, si de foarte multe ori ajungem sa ne evaluam global prin prisma unui comportament sau a unui eveniment de viata. Astfel, ajungem sa ne atribuim etichete de genul: “sunt incapabil”, ” sunt prost”, “sunt lipsit de valoare”, etc. Aceasta tendinta de a ne evalua global ne este modelata pe tot parcursul vietii de catre cei cu care interactionam: ” esti un copil bun”, “esti un elev bun”, “esti un angajat responsabil”, ” esti un partener valoros”, etc.

   Alternativa rationala si sanatoasa este acceptarea neconditionata de sine si renuntarea la evaluarea globala de sine. Acceptarea neconditionata de sine presupune doua elemente: pe de o parte constientizarea faptului ca greseala este parte a conditiei umane si ca nu exista fiinta umana care sa nu greseasca, iar pe de alta parte evitarea etichetarii si concentrarea pe comportamente specifice si sa spun: “ma comport prosteste” vs. “sunt prost”.

   Ca si concluzie, atata timp cat nu ma accept neconditionat (cu plusurile si minusurile mele de care sunt constient) si cred ca ceea ce imi da valoare este ceea ce imbrac, ceea ce cumpar, ceea ce conduc, cei cu care ma inconjor sau ceea ce spun cei din jur, asta va fi o sursa continua de nefericire si frustrare.

   Daca ne dorim sa fim fericiti este necesar sa ne acceptam neconditionat si sa ne reamintim cat mai des ca: ” Sunt o fiinta umana imperfecta care greseste uneori, la fel ca si orice alt om. Ma accept asa cum sunt, cu plusurile si minusurile mele, cu comportamentele bune si mai putin bune, fara ca asta sa ma faca sa spun ca sunt o persoana buna sau rea.” si/sau ” Am gresit comportandu-ma astfel, dar eu raman intotdeauna o persoana valoroasa, prin simplul fapt ca sunt om.”

Lasa un comentariu