Acasa > Terapie asistata de animale

In cadrul cabinetului, poti beneficia de interventii asistate de caini special pregatiti pentru astfel de activitati. Necesitatea unei astfel de interventii va fi stabilita in urma unei evaluari realizate de catre psiholog, iar acesta va fi cel care va stabili planul de interventie terapeutica. Acest tip de interventie este destul de putin raspandit deocamdata in Romania, asa ca ti-o voi descrie putin si iti voi spune si despre cadrul riguros in care aceasta se desfasoara.

Organizatia internationala Delta, cea care ofera programe de instruire si aplicare a terapiei asistate de animale, a dezvoltat standardele care reglementeaza rolul animalelor in programele terapeutice, iar interventiile cu ajutorul animalelor au ajuns sa fie divizate in diverste categorii in functie de rolul lor sau de scopul urmarit prin intermediul lor.

Astfel, activitatea asistata de animale (AAA) este definita: “ AAA ofera oportunitati motivationale, educationale si/sau recreationale de imbogatire a calitatii vietii. AAA se realizeaza intr-o varietate de medii de catre traineri specializati, paraprofesionisti si/sau voluntari, in asociatie cu animalele care intrunesc anumite criterii” (Delta, 2005).

Aceeasi Organizatie Delta a reglementat si diferentele intre interactiunea la nivel de activitate pentru imbunatatirea calitatii vietii si interventiile directionate catre scop, in care au loc interactiuni om-animal, numind acest tip de interactiune Animal-Assistted Therapy (TAA) si definind-o astfel: “ TAA este o interventie directionata, deci cu un scop bine definit, in care un animal ce intruneste anumite criterii este parte integranta a unui proces de tratament. TAA este realizata si/sau coordonata doar de catre personal instruit in domeniu. TAA poate fi realizata intr-o varietate de medii si poate fi individuala sau de grup. Procesul de realizare a TAA trebuie documentat si evaluat, necesitand intotdeauna supervizarea unui profesionist” (Delta, 2005).

Sigur ca aparitia efectelor pozitive este conditionata de intelegerea faptului ca TAA este o metodaƒ complementara de interventie care faciliteaza, prin intermediul interactiunii om-animal, crearea unei punti de legatura intre client si consilierul psihologic (in acest caz), si ca aceasta nu reprezinta un tratament in sine. Este important de retinut si faptul ca aceste servicii sunt efectuate de personal specializat si atestat pentru ghidarea animalului conform programelor si scopurilor de consiliere stabilite de catre profesionistul care prescrie tratamentul. Totodata, animalele implicate in terapia asistata de acestea trebuie sa intruneasca anumite conditii si sa satisfaca anumite caracteristici stabilite de personalul acreditat in acest sens (Rusu, 2008).

poza site terapie asistata
Beneficiile pe care acest tip de interventie le ofera sunt multiple, iar literatura de specialitate aduce si suportul stiintific ce atesta aceste beneficii.
In cazul copiilor, interactiunea om-animal produce efecte de:
– crestere a stimei de sine si autoeficacitatii,
– dezvoltare a limbajului nonverbal,
– dezvoltare a competentelor sociale de nivel ridicat,
– intensificare a activitatii fizice,
– determinare a unei mai bune perceptii a mediului inconjurator,
– determinarea intelegerii ideii de a iubi o fiinta, chiar daca ii este criticat si sanctionat un comportament,
– focusare a atentiei,
– crestere a sentimentelor de bucurie, de securitate, de a fi necesar ,
– scadere a tendintei de izolare si a sentimentelor de singuratate,
– crestere a calitatii vietii,
– moderare a evenimentelor stresante.

In cazul adultilor, interactiunea om-animal produce efecte de:
– imbunatatire a circulatiei cardiovasculare,
– crestere a interactiunilor sociale,
– impact pozitiv asupra persoanelor cu depresie,
– imbuntatire a calitatii vietii varstnicilor,
– imbunatatiri ale starii de bine psihologice,
– orientare spre sentimente de ingrijire,
– generare a unei ocupatii,
– indeplinire a nevoii de atingere și intretinere,
– reducere a anxietatii si a stresului.

Te astept cu mare drag la cabinet pentru a descoperi influenta deosebita pe care o poate avea interactiunea ta cu cainele si pentru a descoperi beneficiile acestui tip de interactiune.

Fa o programare acum

Bibliografie
Rusu, S. A. (2008). Interactiunea om-animal: elemente de etologie aplicatt si terapie asistata de animale. Presa Universitara Clujeana. Cluj Napoca.
Delta Society (2005). Team Training Course Manual, A Delta Society Program for Animal-Assisted Activities and Therapy, www.deltasociety.org