Povestea creionului

Copilul isi privea bunicul scriind o scrisoare . La un moment dat , intreba :

-Scrii o poveste care ni s-a intamplat noua ? Sau poate e o poveste despre mine ?

Bunicul se opri din scris , zambi si-i raspunse nepotului :
– E adevarat , scriu o poveste despre tine . Dar mai important decat cuvintele este creionul cu care scriu . Mi-ar placea sa fii ca el , cand vei fi mare.
Copilul privi creionul intrigat , fiindca nu vazuse nimic special in el .
creion 2
– Dar e la fel ca toate creioanele pe care le-am vazut in viata mea!

– Totul depinde de felul cum privesti lucrurile . Exista cinci calitati la creion , pe care , daca reusim sa le mentinem , vom fi totdeauna un om care traieste in buna pace cu lumea.

Prima calitate : poti sa faci lucruri mari , insa sa nu uiti niciodata ca exista o mina care ne conduce pasii . Pe aceasta mina o numim Dumnezeu si El ne conduce totdeauna conform dorintei Lui.

A doua calitate : din cand in cand trebuie sa ma opresc din scris si sa folosesc ascutitoarea . Asta inseamna un pic de suferinta pentru creion , dar pana la urma va fi ascutit . Deci , sa stii sa suporti unele dureri , pentru ca ele te vor face mai bun.

A treia calitate : creionul ne da voie sa folosim guma pentru a sterge ce era gresit . Trebuie sa intelegi ca a corecta un lucru nu inseamna ceva rau , ceea ce este neaparat este faptul ca ne mentinem pe drumul drept.

A patra calitate : la creion nu este important lemnul sau forma exterioara , ci mina de grafit din interior . Tot asa , ingrijeste-te de ce se intampla inlauntrul tau.

Si , in sfarsit , a cincea calitate : lasa totdeauna o urma . Tot asa , sa stii ca tot ce faci in viata ta lasa urme , astfel ca trebuie sa incerci sa fii constient de fiecare fapta a ta .

Paulo Coelho