Profetul si lingurile lungi

Un credincios veni la profetul Elijah. Era imboldit de intrebarea despre iad si rai, pentru ca vroia fireste , sa-si traiasca viata corespunzator.

„Unde este iadul, unde este raiul?” Rostind aceste cuvinte se apropie de profet, dar Elijah un ii raspunse. Il lua pe om de mana si il duse, pe alei intunecate la palat. Trecusera printr-o poarta de fier si intrara intr-o incapere larga, intesata cu multi oameni, bogati si saraci, unii in zdrente, altii impodobiti cu bijuterii. In mijlocul camerei, o oala mare de supa, numita „asch”, statea deasupra unui foc aprins. Vasul ce fierbea imprastia o aroma minunata prin incapere. In jurul lui, grupuri de oameni cu obrajii supti si ochii goi cautau sa-si obtina portia de supa. Cel care venise impreuna cu Elijah fu uimit cand vazu lingurile pe care le purtau oamenii , pentru ca erau la fel de mari ca oamenii insisi. Fiecare lingura era alcatuita dintr-un castron de fier , incandescent de la focul supei, si, chiar la capat, un maner mic de lemn. Infometatii dibuiau lacomi in oala. Desi fiecare voia portia lui, nu o obtinea nimeni. Era dificil sa ridici lingura din oala si, fiind ea foarte lunga, nici cei mai puternici nu puteau sa o aduca la gura. Cei mai obraznici isi ardeau chiar bratele si fata sau varsau supa pe vecinii lor. Ocarandu-se unul pe altul, se luptau si se loveau unul pe celalalt, cu lingurile pe care ar fi trebuit sa le foloseasca pentru a-si astampara foamea. Profetul Elijah isi lua insotitorul de mana si zise: „Acesta este iadul!”

Parasira incaperea si, in curand, nu mai putura auzi tipetele infernale dindaratul lor. Dupa o lunga calatorie prin pasajele intunecate, intrara intr-o alta incapere. Si aici erau multi oameni care stateau, in mijlocul camerei era, din nou, o oala cu supa fierbinte. Fiecare dintre persoanele prezente avea o lingura gigantica in mana, exact ca si cele pe care Elijah si omul le vazusera in iad. Dar aici oamenii erau bine hraniti. Putea fi auzit doar un murmur linistit, multumit, laolalta cu sunetele lingurilor cufundate in supa. Intotdeauna lucrau impreuna cate doi oameni. Unul cufunda lingura in oala si isi hranea partenerul. Daca lingura devenea prea grea pentru o persoana, alti doi ajutau cu instrumentele lor, astfel incat toata lumea putea manca in pace. De indata ce unul manca de ajuns, era randul altcuiva. Profetul Elijah ii spuse insotitorului sau: ” Acesta este raiul!”