Recunoasterea propriilor proiectii

„Pentru a va recunoaste proiectiile, trebuie sa descoperiti si sa recunoasteti acele parti din voi pe care ati refuzat sa le priviti. Se pare ca tot ceea ce credeti ca e adevarat despre oamenii din jurul vostru sau despre situatiile in care va gasiti, oglindeste o poveste pe care ati construit-o despre modul in care functioneaza universul. Cand intelegeti asta, puteti sa va uitati cu atentie la fiecare situatie dificila din viata – si apoi sa o schimbati in interiorul vostru.

Ceea ce Heisenberg a observat despre lumea subatomica este adevarat si in dimensiunea noastra – anume, ca in decursul procesului de observare, schimbam orice privim. Dar, pentru a schimba, trebuie mai intai sa recunoastem ca vedem in ceilalti, o reflectie a Sinelor noastre ascunse.
53c10b750deb545cbe56905f3b1140a5Psihologul Carl Jung numea aceste parti ascunse, umbra, parandu-i-se ca metafora il putea ajuta sa inteleaga aspecte nevazute din oameni. Cat de constienti sunteti de umbra voastra fizica? Faceti o pauza si cautati-o chiar acum, pe pamant sau pe masa. E intotdeauna acolo, urmandu-va oriunde va duceti – si totusi, rareori sunteti constienti de ea. Uneori aruncam umbre foarte lungi, ca atunci cand apune soarele, iar alteori, umbrele sunt mici si comprimate, ca atunci cand soarele e deasupra capului. Cand recunoasteti acele parti din voi care va fac sa va simtiti jenati, nu mai faceti pe nimeni responsabil pentru durerea sau fericirea voastra. Doar atunci straluciti ca si soarele, cu Lumina voastra proprie, care este singurul lucru care nu face nicio umbra.

Umbrele sunt acele parti din noi care ne fac sa credem ca nu suntem destul de buni, ca suntem nedoriti sau ratati si ca niciodata nu vom fi fericiti: iar proiectia este mecanismul prin care indreptam spre altii, aceste calitati nedorite. Indivizii au umbre – dar si grupurile pe pot avea. Un exemplu de cum un individ poate sa proiecteze o umbra negativa este atunci cand un politician care, de obicei, nu iese in public, militeaza pe fata pentru limitarea drepturilor homosexualilor. Pana cand nu va vindeca ce e ascuns in interiorul sau, el va continua sa isi proiecteze ura de sine asupra altora. Un alt exemplu este atunci cand cineva invinovateste „toti republicanii (sau democratii)” pentru tot ce nu e in regula in Statele Unite.

O mostra a unei umbre de grup sunt nazistii. In anul 1930, Germania era in criza economica si totusi, multi evrei urcau pe scara sociala, devenind savanti, invatati, muzicieni si intreprinzatori de succes. Nazistii si-au proiectat umbra lor colectiva asupra evreilor, invinovatindu-i pentru problemele pe care ei insisi le aveau. Ei nu puteau sa suporte ideea ca incapacitatea lor de a crea arta de valoare si de a prospera economic s-ar putea datora propriilor lor lipsuri, asa ca au cautat tapi ispasitori. Asta era o optiune mult mai convenabila, decat sa-si recunoasca deficientele si de a lucra asupra lor sau sa rezolve problemele propriei culturi. Proiectia este mecanismul care ne spune: „Ei sunt problema”.

Pe de alta parte, noi aruncam si umbre pozitive. De exemplu, multi oameni care se simt nedoriti si nu-si pot recunoaste propria frumusete, isi proiecteaza aceasta umbra asupra stelelor de cinema. Sunt vrajiti de fiintele extraordinare de la Hollywood si vor face orice pentru a arata la fel de atragatori ca idolii lor. Dar nici un fel de operatii estetice nu vor fi vreodata suficiente pentru a-i face sa se simta frumosi. […]

Va proiectati fiecare aspect al umbrei voastre asupra lumii – fie ea pozitiva sau negativa. Iar universul este atat de maleabil, incat va face tot ce poate pentru a gazdui proiectiile voastre si pentru a dovedi, de fiecare data, ca aveti dreptate. Daca in adancul vostru credeti ca sunteti fara putere, fara talent si neatragatori, atunci vi se va dovedi ca aveti dreptate. In mod asemanator, daca sunteti convinsi ca in voi se afla multa poezie, gratie si bunatate, atunci universul va va da ocazia sa scoateti aceste atribute la lumina. Aceasta nu inseamna ca Hollywoodul va veni in fuga la usa voastra, sau ca lucrarea voastra va urca vertiginos in clasamentul celor mai vandute carti – dar inseamna ca veti reusi sa scoateti in lume creativitatea si talentul.

Cand recunoasteti ca tot ceea ce exprimati ca „nefiind voi” este o proiectie a umbrei voastre, puteti schimba lumea, insusindu-va proiectiile. […]

[…]cu cat iti recunosti mai mult umbra, cu atat mai mult poate sa creasca intunericul, pentru ca incerci doar sa corectezi scenariul, in loc sa inveti sa faci unul nou. In schimb, practicati sa va insusiti proiectiile deoarece, atunci cand o faceti, umbra devine foarte mica. Puteti incepe prin a transforma o poveste cum ar fi: ” Sotia mea ma face nefericit”, in „Eu ma fac nefericit”. Sotia voastra, pur si simplu face ce stie, dar nu ea va face nefericit – numai voi puteti sa o faceti. Cand va insusiti proiectia, incetati sa mai fiti victime. Desigur, asta nu inseamna ca trebuie sa va placa comportamentele pe care le considerati inacceptabile. Partenera sau partenerul tot trebuie sa lucreze la abilitatile sale de comunicare, dar fericirea voastra nu mai depinde de faptul ca face sau nu acest lucru. […]”

Villoldo A.,(2009) – CELE PATRU INTROSPECTII. Puterea, intelepciunea si harul Protectorului Pamantului (p.163) – Editura For You. Bucuresti