Consiliere psihologica pentru probleme in cuplu

Cuplul este reprezentat de comuniunea dintre doua persoane, indiferent daca acestea sunt casatorite sau nu. Cuplul se formeaza in urma unei legaturi constante sau a unei apropieri intamplatoare, dar mentinerea lui depinde de factori complecsi.

Desi relatia poate incepe furtunos, cu puternicul sentiment de iubire in calea caruia nu poate sta nimic, mentinerea ei pe termen lung depinde de gasirea unui echilibru intre emotii si ratiune care va duce la o alegere asumata de a ramane intr-o relatie cu o persoana careia ii accepti calitatile, dar si defectele. (vezi articolul Pentru relatia ta de cuplu)

De cele mai multe ori distresul in relatiile de cuplu rezulta din interpretari distorsionate ale evenimentelor din relatie ori standarde nerealiste (despre cum “ar trebui” sa functioneze o relatie). Iar la baza acestor interpretari sau standarde nerealiste pot sta probleme legate de atasament. Dificultatile legate de atasament si dezvoltarea unui stil de atasament disfunctional poate avea un impact negativ pe termen lung asupra relatei de cuplu. Aceste dificultati vor afecta exprimarea respectului, a admiratiei sau a recunostintei fata de partener. Iar exprimarea parerii pozitive fata de partener, alaturi de angajament, iertare si intimitate sunt patru stalpi de rezistenta ai unei relatii (Markman, Stanley si Blumberg, 1994).

Si pentru ca vorbeam de stalpi de rezistenta, cred ca ar fi bine sa stii ca John Gottman, unul dintre cei mai renumiti psihologi specialisti in relatii de cuplu, a dezvoltat “Teoria casei armonioase”. In urma a zeci de ani de studii John Gottman, impreuna cu sotia sa, au ajuns la concluzia ca procesul de formare si consolidare a unei relatii este destul de asemanator cu cel al construirii unei case. Atat la construirea unei case, cat si la construirea unei relatii trebuie realizate si consolidate anumite niveluri. Imaginea de mai jos ilustreaza cele sapte niveluri care stau la baza unei relatii armonioase (John Gottman).
casa iubirii
Participarea la sedinte de consiliere psihologica pentru probleme in cuplu te poate ajuta sa intelegi ce sta la baza dificultatilor pe care le intampini in relatia ta, ce poti face pentru a le depasi si cum poti dezvolta o relatie armonioasa cu partenerul tau.

Relatia ta de cuplu ar fi bine sa fie sursa de intimitate, siguranta, prietenie si dezvoltare personala. Fa tot ce depinde de tine pentru ca asta sa se intample.

Nu ezita sa te programezi folosind formularul de programare on-line, sa imi lasi un mesaj folosind campul corespunzator de pe site sau sa ma suni la numarul afisat pentru a stabili o intalnire.