Despre anxietatea sociala

Fiecare dintre noi ne-am simtit inconfortabil, la un moment dat, in situatii sociale. In esenta, senzatiile de discomfort in situatii sociale sunt firesti, insa, unele persoane ating un nivel de discomfort foarte ridicat, care le afecteaza viata, iar in momentul in care acestea sunt frecvente, pot semnala o tulburare de anxietate.

Conform manualului de diagnostic DSM-5, tulburarea anxioasa sociala (fobia sociala) reprezinta frica sau anxietatea intensa privind una sau mai multe situatii sociale in care individul ar putea fi expus evaluarii celorlalti, in interactiunile sociale, cand trebuie sa sustina o conversatie sau sa cunoasca persoane noi, cand sunt observati in timp ce mananca sau beau in public ori cand tin un discurs. Frica sau anxietatea este considerata disproportionata fata de riscul real de a fi evaluat negativ sau fata de consecintele unei astfel de aprecieri negative. Indivizii cu tulburare anxioasa sociala supraevalueaza consecintele negative ale situatiilor sociale.

Angst

Cand cineva simte anxietate intr-o situatie sociala, pot aparea o serie de simptome fizice: transpiratia, tremuratul, inrosirea, incapacitatea de a vorbi clar, batai rapide ale inimii, senzatia lipsei de aer, greata, ameteala si alte simptome manifestate fizic.

Teama si anxietatea au si o componenta cognitiva care se manifesta prin: ganduri, convingeri, presupuneri, interpretari si predictii exagerate in ceea ce priveste evaluarea celorlalti. Cercetatorii au demonstrat faptul ca, pe langa aceste ganduri asociate cu anxietatea, persoanele anxioase tind sa fie foarte atente la informatii care le confirma convingerile si mai putin atente la acele informatii care le contrazic, de exemplu, observa mai repede persoanele din public care par critice sau plictisite, decat cele care par atente sau interesate.

Componenta comportamentala a anxietatii sociale este evitarea. Peroanele care traiesc fobia sociala vor evita total situatiile sociale.

Componentele fizice, cognitive si comportamentale ale anxietatii sociale sunt in interactiune. Starea de anxietate poate debuta cu o senzatie fizica, care apoi declanseaza unul sau mai multe ganduri anxioase si diverse comportamente specifice persoanelor anxioase.

Anxietatea sociala devine o problema atunci cand apare prea frecvent si intens, afectand calitatea vietii in asa fel incat individul nu isi mai poate atinge obiectivele propuse. Cand anxietatea sociala atinge acest nivel este diagnosticata ca fiind o tulburare anxioasa sociala sau fobie sociala. Pe langa faptul ca declanseaza o deterioarare considerabila a calitatii vietii, fobia sociala poate afecta sever diferite aspecte ale vietii, precum: relatiile interpersonale, educatia, cariera, viata sociala, hobby-urile si alte domenii de activitate.

Cercetarile arata ca 7% din populatie sufera de anxietate sociala, adica, aproape 1 din 15 persoane sufera de fobie sociala si multi altii au manifestari mai usoare ale anxietatii sociale care pot deveni problematice. Anxietatea sociala apare frecvent atat la barbati, cat si la femei.
copil-timid_1Cauza aparitiei anxietatii sociale nu este cunoscuta cu exactitate, insa tulburarea poate aparea in urma unui istoric de inhibitie sociala sau timiditate in copilarie. Debutul tulburarii de anxietate sociala este mai frecventa in randul adolescentilor si al adultilor tineri.
Daca ai regasit la tine, si doar partial, dintre simptomele enumerate anterior atunci ar fi util sa efectuezi o evaluare psihologica.

Antony, M. M & R.E. McCabe (2003) – Tulburari de de anxietate: Fobii sociale si fobii specifice, in Psychiatry, editia a doua, editata de A. Tasman, J. Kay & J.A. Lieberman, Chichester, John Wiley and Sons

Nu ezita sa te programezi folosind formularul de programare on-line, sa imi lasi un mesaj folosind campul corespunzator de pe site sau sa ma suni la numarul afisat pentru a stabili o intalnire.