Incurajarea. Intentie pozitiva sau negativa?

Conform dex. incurajarea este actiunea de a incuraja si rezultatul ei; imbarbatare, insufletire, stimulare, sprijinire; a da curaj, a imbarbata, a insufleti.

incurajare

Din punct de vedere psihologic, incurajarea face parte din categoria intaririlor pozitive, fiind considerata o consecinta verbala si morala care va duce la cresterea frecventei cu care va fi efectuat un anumit comportament. Incurajarea poate fi facuta cu rolul de a stimula efectuarea si pe mai departe a unui comportament ori cu rolul de a spori calitatea cu care este efectuat un comportament.

Cu toate acestea, exista persoane care atunci cand primesc o incurajare o percep ca fiind o intentie negativa. O percep ca avand in spatele ei intentii negative sau o percep chiar ca pe o jignire. Oare de ce?

Exista mai multe motive pentru care se poate intampla acest lucru, iar ele pot fi impartite in doua mari categorii: cele care tin de emitatorul incurajarii si cele care tin de receptorul incurajarii.

Cand vorbim de emitator, acesta poate influenta perceptia receptorului mesajului prin atutudinea pe care o are atunci cand face incurajarea. Sigur ca daca are o atitudine de superioritate sau ironica aceasta va determina decodificarea mesajului transmis de el ca fiind unul negativ ori mesajul nu isi va indeplini rolul de crestere a frecventei de efectuare a comportamentului pentru care este oferit. Exista si situatii in care incurajarea este facuta in mod ironic cu scopul de a sublinia lipsa de implicare sau performanta scazuta.

Fiind in pozitia de receptor al mesajului trebuie sa tii cont si de relatia care exista intre tine si emitator. Astfel, daca incurajarea vine de la superiorul tau cu care muncesti zi de zi, chiar daca atitudinea lui nu a fost cea mai potrivita, ia in considerare faptul ca orice sef isi doreste rezultate tot ma bune si productivitate cat mai ridicata. Deci, daca foloseste incurajarea, cel mai probabil isi doreste ca tu sa iti cresti frecventa cu care faci un anumit comportament sau sa iti mentii/cresti rezultatele pozitive in realizarea anumitor sarcini.

Daca, tinand cont de toate cele descries anterior, iti vine greu sa crezi ca intentia incurajarii este una pozitiva, atunci este posibil ca modul in care te-ai obisnuit sa gandesti despre tine si despre ceilalti sa te impiedice sa o faci.

Daca te-ai obisnuit sa gandesti ca ceilalti sunt ostili si periculosi, mai degraba avand intentii rele si ca ar fi bine sa fi atent si vigilent la ceea ce spun si fac atunci cel mai probabil ca vei avea tendinta sa pui sub semnul intrebarii intentiile lor. Vei avea tendinta sa fi vigilent si in garda ca nu cumva sa iti faca rau, si probabil vei cauta aceasta intentie a lor din spatele incurajarii. Daca esti in aceasta situatie ar fi bine sa stii ca exista oameni cu intentii rele, dar exista si oameni cu intentii bune. Incearca sa te raportezi la fiecare individ in parte, sa tii cont de pozitia/relatia din care iti spune anumite lucruri si nu in ultimul rand sa te uiti la rezultatele muncii tale si la feedback-ul pe care il genereaza. Abia dupa ce ai luat in considerare toate aceste aspecte sa tragi concluzia despre intentia din spatele incurajarii.

Apoi, s-ar putea sa ai o tendinta spre perfectionism, sa consideri in permanenta ca munca ta nu este suficient de buna. Astfel, vei avea tendinta de a gandi: “zice si el/ea numai asa sa continui cu treaba buna pe care o fac, ca doar se vede foarte clar ca treaba nu e perfect facuta!”. Inteleg ca putem sa ne dorim sa ne imbunatatim performantele, dar asta nu inseamna ca ceea ce am realizat in prezent nu este valoros si util. Este cat se poate de posibil ca performanta de la un moment dat sa poata fi imbunatatita, dar asta nu inseamna ca performanta prezenta nu merita apreciata si ca incurajarea nu are bunele intentii de a ma sprijini si a-mi da curaj sa continui efortul pe care il fac pentru a mentine sau chiar spori aceasta performanta.

Parintii isi incurajeaza copiii pentru ca acestia sa isi descopere si sa isi atinga potentialul. Uneori parintii isi incurajeaza copiii pentru ca sunt siguri ca acestia pot realiza anumite lucruri sau pur si simplu pentru ca isi doresc pentru copiii lor sa incerce si sa descopere ceea ce pot si ceea ce nu pot face.

Sigur, atunci cand parintii tind sa fie mereu nemultumiti si in mod continu isi incurajeaza copiii sa faca si mai mult, uitand chiar sa ii laude pentru reusite, atunci practicile parentale nu sunt cele mai potrivite si pot duce la dezvoltarea unui adult neincrezator, perfectionist si anxios.

Si totusi, cu cea mai mare precadere, incurajarea reprezinta o intentie pozitiva. Ne incurajam sportivul sau echipa preferata pentru ca sa stie ca il sprijinim si credem ca poate avea o performanta foarte buna. Chiar si atunci cand poate stim ca nu va castiga competitia ne incurajam favoritul pentru ca sa stie ca ii suntem alaturi, ca avem incredere in fortele sale si ca vom fi acolo sa il sprijinimsi in eventualitatea unui esec.

Nu ezita sa te programezi folosind formularul de programare on-line, sa imi lasi un mesaj folosind campul corespunzator de pe site sau sa ma suni la numarul afisat pentru a stabili o intalnire.