Stabileste obiective realizabile

Formularea unei liste de obiective pentru anul care urmeaza este o strategie extrem de eficienta pentru a te asigura ca anul in care intri va fi unul presarat de multe realizari.

De multe ori, la inceputul anului, urarea pe care o primim este: “Iti doresc un an nou fericit si plin de realizari!”. Sigur ca fiecare dintre noi intelegem ca nu anul ne va aduce fericirea sau realizarile, ci felul in care noi alegem sa fim atenti la emotiile noastre si la actiunile noastre.
Intocmirea unei liste de obiective si urmarirea realizarii lor, vor fi cele care vor contribui semnificativ la starea noastra de bine.
Este important cum formulam aceasta lista si ce sta la baza ei. Este la fel de important sa privim aceasta lista cu speranta, dar nu cu asteptari rigide pentru indeplinirea lor.

Totodata, inaintea intocmirii listei constientizeaza-ti punctele forte si valorile pe care vrei sa-ti fundamentezi lista. Astfel, lista va avea semnificatie pentru tine si vei fi mai aproape de a actiona si de a putea bifa fiecare obiectiv in parte.

Daca ti-ai format pana acum un obicei din a creea o lista de rezolutii la inceput de an, atunci iti va fi util sa reiei lista de anul trecut si sa urmaresti ce ai reusit sa realizezi, la ce ai renuntat din lista ta pentru ca poate nu avea asa de mult sens pentru tine, ce ai realizat chiar mai mult decat ti-ai propus. Priveste acest bilant cu recunostinta si intelepciune. Bucura-te de ceea ce ai reusit sa realizez si vezi ce poti invata din experientele tale de anul trecut.

Priveste spre trecut cu recunostinta si spre viitor cu optimism.

Studiile arata ca pentru bunastarea noastra este important sa ne stabilim obiective, iar sansele noastre de a le atinge cresc daca ele exprima ceea ce ne reprezinta pe noi cu adevarat si pentru care avem si calitatile necesare.

Asa ca incepe prin a face o lista cu punctele tale forte. Adica acele aspecte ale felului tau de-a fi care au cea mai mare valoare pentru tine si pe care iti place sa le folosesti. Cand iti folosesti punctele forte ai senzatia ca esti tu cu adevarat, te simti incintat, iti doresti sa fi asa, simti ca nu te poti impiedica sa faci asta, te simti mai degraba revigorat(a) decat obosit(a) cand faci asta, simti bucurie si entuziasm. Acum ia foaia de hartie si scrie-le!

“Parintele” psihologiei pozitive Martin Seligman a intocmit o lista de 24 de puncte forte universale:

1. Curiozitatea si interesul fata de lume
2. Dragostea de studiu
3. Judecata / gandirea critica / receptivitatea
4. Ingeniozitatea / originalitatea / inteligenta practica / istetimea
5. Inteligenta sociala / personala / emotionala
6. Perspectiva
7. Curajul si eroismul
8. Perseverenta / sarguinta / vrednicia
9. Integritatea / sinceritatea / cinstea
10. Bunatatea si generozitatea
11. A iubi si a permite sa fii iubit
12. Civismul / datoria / munca in echipa / loialitatea
13. Corectitudinea si echitatea
14. Calitati de lider
15. Autocontrolul
16. Prudenta / precautia / discretia
17. Umilinta si modestia
18. Aprecierea pentru frumos si excelenta
19. Recunostinta
20. Speranta / optimismul / gandul la viitor
21. Sentimentul scopului / credinta / spiritualitatea / religiozitatea
22. Iertarea si mila
23. Veselia si umorul
24. Vioiciunea / pasiunea / entuziasmul

Valorile noastre reprezinta nevoile noastre emotionale si modul nostru unic de a le ierarhiza. Valorile ne orienteaza alegerile si actiunile.
Daca nu-ti cunosti inca valorile, poti face o lista cu domeniile din viata ta si ce este important pentru tine sa se intample in fiecare dintre domenii; acelea vor fi valorile tale. De exemplu, in domeniul familie pot sa fie importante pentru tine: armonia, intelegerea, timpul de calitate petrecut impreuna. Atunci acestea se vor numara printre valorile tale. Poti continua cu fiecare domeniu in parte pentru a descoperii lista ta completa de valori.

Acum ca iti stii punctele forte si valorile esti pregatit(a) sa intocmesti o lista de obiective plina de sens si semnificatie pentru tine.

Sa ai un 2019 provocator!