A sti vs. A face

Persoanele care se afla in terapie intreaba deseori: ”De ce sunt deprimat?”, ”De ce mi se intampla asta?” sau ”De ce eu?”. Cand procedeaza asa, trebuie sa marturisesc ca deseori nu stiu raspunsurile, deoarece cateodata acestea sunt niste intrebari la care nu avem raspunsuri.

Unul dintre persoanjele mele de desene animate, Hagar cel Groaznic, ofera cel mai bun raspuns pe care il stiu la intrebarea: ”De ce eu?”. Hagar este naufragiat singur pe o insula pustie si stancoasa. Valuri se sparg neostoit pe tarm. Cerul e plin de nori prevestitori, negri, iar fulgerele strapung amenintator de deasupra.

Hagar se uita spre ceruri si intreaba: ”De ce eu?”

Urmatoarea secventa este identica.

Hagar sta singur pe aceeasi insula stancoasa. Barca sa ramane naufragiata pe acelasi tarm. Valuri se zdrobesc de aceleasi stanci. Fulgere lumineaza din aceiasi nori negri. Singura diferenta este ca un mic balon coboara sub nori, iar pe el scrie: ”De ce nu?”

Desi a sti ne poate ajuta sa intelegem lucrurile, doar cunostintele singure nu creeaza in mod necesar o schimbare. Pentru a face asta este nevoie sa punem o alta intrebare decat ”De ce?”.

Din fericire, exact asa cum exista unele intrebari la care nu avem raspunsuri, exista si intrebari la care avem raspunsuri.

Acum cativa ani am luat niste lectii de zbor. Tocmai incepusem sa zbor singur, cand m-am mutat in alta parte a tarii. Spre dezamagirea mea, costul lectiilor de zbor in noul meu oras era aproape dublu fata de ceea ce platisem inainte. Cu o familie tanara si o rata mare la casa, cariera mea de zbor, cel putin la nivel practic, s-a pulverizat intr-o oprire brusca. Am absolvit examenele de teorie, insa doar pentru ca am stiut de ce un avion sta in aer, nu insemna ca as fi fost capabil sa pilotez unul.
Daca vreau sa ma intorc la zbor, nu are rost sa ma intreb de ce nu o fac, intrucat astfel nu as crea actiunea care-mi trebuie. Daca vreau sa se intample, trebuie sa pun intrebari la care pot gasi raspunsuri clare si practice – intrebari ca de pilda: Cum pot face asta? Ce trebuie sa fac pentru a relua lectiile? Unde pot face lectiile? Cand incep? Asemenea intrebari ma vor orienta si ma vor pune pe directia buna spre indeplinirea obiectivului propus.

In acest moment ati fi intelepti sa nu zburati cu mine, deoarece in aceasta alegere ati arata intelegerea faptului ca a face ceva sa se intample are mai putin de-a face cu intrebarea ”De ce?” si mai mult cu intrebarea ”Cum?”.

Daca vrem sa schimbam un tipar de comportament, trebuie sa invatam cum sa o facem. Cunostintele pot fi folositoare, dar actiunea face diferenta.

Burns G.W. (2011) – 101 povesti vindecatoare pentru adulti – Editura Trei. Bucuresti